Tillbaka till förstasidan Välkommen till Rehabmodul AB

Tillbaka till katalogen

 

WiViK 3 | Extra tangentbord

WiViK 3

WiViK (Windows Visual Keyboard) är ett "på-skärmen-tangentbord" som gör det möjligt att skriva i valfritt datorprogram med en mus/musersättare, pekskärm, joystick, eller med en eller flera manöverkontakter.

Bild på WiViK 3.2 tillsammans med OpenOffice på Windows 7.

En användare som inte kan eller har det svårt att använda det ordinarie tangentbordet, men som kan hantera en mus eller en musersättare (som t ex styrkula, joystick, pekskärm, ljuspenna , huvudmus som Tracker Pro mm), kan med hjälp av WiViK skriva i valfritt Windows-program med hälp av ett virtuellt tangentbord som visas på datorns bildskärm.

Användaren väljer en tangent genom att antingen "peka-ock-klicka", eller "autoaktivering" (peka under en viss tid). För användare med mycket begränsad rörelseförmåga går det även att styra genom att "scanna" med hjälp av en eller flera manöverkontakter som har anslutits till datorn.

När en tangent valts med WiViK matas motsvarande tangenttryck som på ett riktigt tangentbord in i det program som är aktivt.

Anpassa storlek och tangentbordslayout

WiViK tangentbordet visas i ett fönster som kan flyttas omkring på skärmen och vars storlek kan ändras till valfri storlek. När fönstret ändrar storlek ändrar tangenterna automatiskt storlek så att de passar. WiViK tangentbordet måste inte heller likna det ordinarie tangentbordet. Ett flertal olika alternativa tangentbord medföljer, och det går att anpassa dessa eller skapa nya varianter beroende på användarens behov.

Den här bilden visar ett tangentbord som är anpassat för scannande användare.

Flera olika WiViK tangentbord kan visas och användas samtidigt. Till exempel, kan användaren välja att hela tiden ha ett grundtangentbord på skärmen och vid behov ladda in andra tangentbord för speciella ändamål (som t ex ett numeriskt tangentbord). Detta minskar antalet tangenter som måste visas på ett enskilt tangentbord. Dessutom kan varje enskilt tangentbord innehålla flera "sidor" med tangenter. Detta är särskilt användbart för användare med mycket begränsad rörelseförmåga som använder "scanning" med manöverkontakter.

Ordprediktion och förkortningsexpansion

WiViK har även stöd för ordprediktion och förkortningsexpansion via WordQ, ett separat program som medföljer WiViK När användaren skriver visar funktionen ordprediktion förslag på ord som användaren kan tänkas vilja skriva från en ordlista.

Bild på WordQ.Visas ordet behöver användaren bara välja en tangent för att resten av ordet ska skrivas och på så vis slippa ett flertal tangenttryckningar. Ofta behöver användaren bara skriva 3-4 bokstäver i ett ord för att det önskade ordet ska visas. Funktionen är självlärande och sannolikheten att rätt ord visas ökar ju mer den används. Ordlistor för flera språk medföljer: Engelska (3 varianter), Franska, Spanska och Svenska. Det är dessutom möjligt att skapa nya ordlistor genom att låta programmet analysera texter.

Med funktionen förkortningsexpansion kan användaren få vanliga fraser eller meningar skrivna åt sig automatiskt genom att skriva förkortningar. Till exempel, skriver användaren förkortningen "adr" kan funktionen ersätta detta med användarens postadress.

Uppläsning med talsyntes

WordQ stöder även uppläsning av text som skrivs eller markeras med en talsyntes. Från och med version 3.2 av WiViK medföljer en "bundlad" (låst till WiViK/WordQ) version av Acapela Infovox med en engelsk röst. För svenska krävs dock att en fullständig version av Infovox införskaffas (eller någon annan talsyntes som stöder SAPI 5).

Mer information (PDF)

v3.1 (för Windows 98/ME/NT4/2000/XP):
Produktblad (inte uppdaterad)
Bruksanvisning  • Scannande val  • Avancerade funktioner 

v3.2+ (för Windows XP/Vista/7/8/10):
Produktblad   • Snabbguide
Bruksanvisning • Scannande val • Avancerade funktioner 

Artnr Beskrivning
6631 WiViK 3.1 med grundtangentbord, WordQ ordprediktion, scanning och talsyntesstöd enligt SAPI 4 för Windows 98/ME/NT4/2000/XP -Pris: 3 120:-
6632 WiViK 3.2 med grundtangentbord, WordQ 2.x ordprediktion, scanning och talsyntesstöd enligt SAPI 5 för Windows XP/Vista/7 (32-bit) samt en Beta-version av WiViK 3.3 för Windows Vista/7/8/10 (64-bit) -Pris: 3 120:-
6641 USB manöverkontaktlåda för anslutning av manöverkontakter vid scannande val.

Pris: 1 240:-

 WiViK 3 var på sin tid godkänd som Bra hjälpmedel i Sverige.

WiViK och 64-bitarsversionerna av Windows,Windows 7/8/10

WiViK 3.2 fungerar inte fullt ut med 64-bit versionerna av Windows Vista och Windows 7/8/10.

En beta-version av WiViK 3.3 med stöd för 64-bit versionerna av Windows Vista och Windows 7/8/10 finns. Kontakta oss när du har frågor!

Den medföljer även vid beställning av artnr 6632 på en separat CD och det är den som ska användas vid installationen. Serienumret anges dock på original CD´n.

Svenska tillägg till WiViK 3

Detta program kompletterar en WiViK 3 installation med svensk dokumentation, extra tangentbord samt en svensk ordlista med ca 15 000 ord.
wivik3_sv_tillagg.exe (4,3 MB)

WiViK 3 Demo

Kontakta oss om du vill ha en demoversion av WiViK 3 på CD. Demoversionen har följande begränsningar:

  • Tidsbegränsad. Efter installation fungerar demoversionen i 30 dagar.

För Windows Vista / 7 / 8 / 10 (64-bit)

Om du har en giltig WiViK 3 licens, kan du även använda denna CD för att uppdatera till senaste version, t ex vid datorbyte. 

WiViK 3 | Extra tangentbord

 


© Rehabmodul AB. WiViK och WordQ är registrerat varumärken för Bloorview MacMillan Rehabilitation Centre.